Gårdagergård mosteri

Gårdagergård har fået sit eget mosteri.

Det betyder at hele processen fra æblet hænger på træet, til mosten er hældt på flasker, foregår på gården.
Alle æblerne til mosten er håndplukkede, 1. klasses æbler. Det giver nemlig den bedste most i sidste ende.

Fra æble til færdig most

Æblerne håndplukkes i løbet af efteråret, alt afhængig af hvornår de modne. De bliver omhyggeligt
pakket i kasser og derefter opbevaret i gårdens kølerum.
Når jeg går i gang med at producere æblemost, starter jeg med at kværne æblerne i småstykker.
De kværnede æblestykker kommes over i pressen, og når æblestykkerne kommer under pres,
løber den rene saft direkte ned i opsamlingskarret.
Nu er den faktisk drikkeklar, men ikke salgs- eller opbevaringsklar.

Når vi har med naturlige produkter at gøre, så er der jo en risiko for bakterier mv.
Derfor er næste skridt i processen at varmebehandle mosten, også kaldet pasteurisering.
Det foregår ved at mosten passerer gennem et varmebehandlingsanlæg, hvor den hurtigt bliver opvarmet og afkølet igen.
Denne varmebehandling slår evt. bakterier ihjel og mosten kan således opbevares og holde sig i lang tid.

Nu er mosten så klar til at blive hældt på flasker, etiketteret og sat ud i gårdbutikken.

Velbekommen…

Mosteri på gårdagergård

Banner_gul_99x32